Af: Rasmus Trenskow, Formand i Danske Fodbold Fanklubber & Christian Kokholm Rothmann
Klokken er 12. Det er mandag. Og om en time kører bussen mod Lyngby Stadion.
Alt i mens resten af Danmark arbejder for føden, har en mindre klike af AaB fans taget tidligt fri, så de kan nå til Superligakampen, der spilles i Lyngby. Hele 421 kilometer fra Vestbyens vante rammer.
I forrige runde blev FC Nordsjællands fremmøde på Århus Stadion latterliggjort i diverse medier, fordi der ikke var nok fremmødte FCN-fans til at få åbnet udebaneafsnittet. Kigges der på tilslutningen til dagens bustur, kunne det nemt frygtes, at samme scenarie ville udspille sig i Lyngby.
Men hvad kan man forvente med afgang fra Aalborg 13.00 på en mandag og en forventet hjemkomst 02.30 den efterfølgende tirsdag? Ikke just noget der passer ind i gennemsnittets arbejdsuge.
TV-aftaler der udvander produktet
Det er ingen hemmelighed, at TV-aftalerne bliver større og større. Klubberne og Divisionsforeningen blærer sig endda med de enorme summer, der er tale om. Efter den seneste TV-aftale var i hus, udtalte frontfiguren for Divisionsforeningen og klubberne, Claus Thomsen, at den nye aftale ville ”…sikre seer og tilskueropbakning til dansk klubfodbold”.
Men med den nye TV-aftale ønsker TV-stationerne naturligvis at udnytte deres produkt til fulde. Det betyder, at runderne spænder fra fredag til mandag. Enkelte runder spilles sågar også kun i hverdage. Ikke at dette er noget nyt, men det harmonerer ikke just med Claus Thomsens udsagn om at TV-aftalen vil sikre tilskueropbakning til dansk klubfodbold.
Med de kommercielle kræfter, der er på spil i dagens fodbolddanmark, vil det være utopi at tro at vi kan gå tilbage til kun at spille weekendkampe. TV-stationerne har tilrettelagt spilletidspunkterne efter hvornår de har flest seere. Fredag skubbes en af kampene ind i et tætpakket tv-program før diverse underholdningsprogrammer på hovedkanalerne, og den mindst favorable kamp spilles lige efter, klokken 20.15. Om lørdagen fylder den engelske Premier League næsten det hele. Det er dog lykkedes at få presset en enkelt Superligakamp ind. Når vi kommer til søndag sendes der Superligakampe fra 12.00 til 20.00, og sidst men ikke mindst har vi den obligatoriske mandagskamp, som sendes lige efter aftensmaden.
De mange forskellige kamptidspunkter betyder selvfølgelig, at ikke alle kampe er lige gode for de fans, der ønsker at rejse land og rige rundt for at støtte deres hold. Nu hvor det er TV-stationerne der (næsten) suverænt bestemmer, hvornår de forskellige kampe skal spilles, sidder vi fans magtesløse tilbage, og er nødsaget til at tage fri fra arbejde at nå til udekampene landet rundt.
Som det er nu er mandagskampene fjerdevalget for TV-stationerne. Fredagskampene er henholdsvis sidste og næstsidste valg. Det medfører vha. TV-stationernes valg og prioriteringer ganske ofte, at nogle af de mindst favorable kampe for TV-stationerne også er de kampe, hvor spilletidspunkterne hindrer udeholdets fans i at overvære kampen på stadion. Det kan man simpelthen tælle sammen på, ved at sammenholde afstanden, udeholdet skal køre, med afstanden mellem klubberne. Det er da om noget en negativ spiral, og på ingen måde noget, der er gavnligt for dansk fodbold. Det må vel være i TV-stationernes (og klubbernes) interesse at udvikle på det gode produkt, der er betalt i dyre domme for, fremfor at afvikle på det.
Men det er bare ikke det, der sker. For som det er nu betyder TV-stationers magt, at der har været (og udfra det planlagte program også fremover vil være) en markant, skæv fordeling af hvilke hold, der tildeles de mindre favorable spilletidspunkter. Ser vi på sidste sæson spillede vi (AaB) 18 hverdagskampe, mens Brøndby og FC København tilsammen spillede 11 hverdagskampe.
En god kamp for udeholdets fans
De nuværende spilletidspunkter betyder at minimum 2 kampe per runde spilles i hverdagene. Hverdagskampene kan betyde, at udeholdets fans er nødsaget til at tage fri fra arbejde, såfremt de ønsker at tage til kampen. Ofte ikke kun på selve dagen, men ved mandagskampe (og til de helt sene søndagskampe) kommer udeholdets fans så sent hjem, at de desuden kan være tvunget til at tage en halv fridag den efterfølgende dag, for at kunne møde udhvilet op på arbejde.
Det mest optimale for udeholdets fans ville helt naturligt være, at de ikke var tvunget til at tage fri fra deres arbejde hverken på kampdagen eller dagen efter som følge af de tidlige afgange og sene hjemkomster.
Tilskuerfjendtlige kampe
For bedre at forstå hvilke kampe der kan klassificeres om værende decideret fjendtlige for udeholdets fans har vi opsat et par parametre.
En Superligakamp bør aldrig føre til at udeholdets fans skal:
* Køre fra hjemmestadion tidligere end 16.00 på en arbejdsdag.
* Være hjemme på hjemmestadionet senere end ved midnat, når der er arbejdsdag dagen efter kampdagen.
Ud fra ovenstående parametre var der hele 59 (!) tilskuerfjendtlige kampe i sidste sæson. Alle disse kampe lå i runder, hvor der nemt kunne være flyttet rundt på andre kampe, hvor der havde været kortere afstand mellem de to hold. (Dog undtaget runde 32, hvor alle kampe af sportslige hensyn blev spillet samtidig). Hvis kampene var fordelt med afstanden i mente, havde det betydet at udeholdets fans ikke havde været tvunget til at tage fri fra arbejde for at se kampene på stadion.
Runde 32 lå sidste sæson i øvrigt på en torsdag. En torsdag, hvor fans af 3 hold skulle køre mere end 300 kilometer for at nå til en kamp, der blev spillet 20.00. På en arbejdsdag.
Kigges der på de 21 planlagte runder i indeværende sæson er der 43 tilskuerfjendtlige kampe, hvilket er en stigning på 4 kampe sammenlignet med forrige sæson. Den nye TV-aftale har altså ikke sikret tilskueropbakning til dansk klubfodbold. I hvert fald ikke i henhold til udeholdets mulighed for at få fans med på udebane.
Kan kampprogrammet ændres så der skabes bedre vilkår udeholdets fans?
Det korte svar i denne sammenhæng er: Ja.
Det eneste det vil kræve ved det nuværende setup er, at TV-stationerne ligger de potentielt tilskuerfjendtlige kampe i weekenden, så udeholdets tilskuere kan tage til kampen uden at bekymre sig om at skulle tage fri for at deltage.
Lægger kampene med den korteste distance mellem de to klubber i hverdagene, vil det medføre at de potentielle tilskuerfjendtlige kampe så spilles i weekenden, hvor udeholdets fans har tid til at sætte en hel dag af til at støtte deres hold på udebane.
Hvor langt burde der maksimalt køres?
For at komme de tilskuerfjendtlige kampe til livs kunne klubberne og TV-selskaberne fremover benytte sig af følgende parametre, for at sikre størst mulig andel af udefans til en given kamp:
* Til en fredagskamp, der spilles kl. 18.00, burde udeholdets fans ikke køre mere end 100 kilometer til hjemmeholdets stadion.
* Til den sene fredagskamp, der spilles kl. 20.15, burde udeholdets fans ikke køre mere end 250 kilometer til hjemmeholdets stadion.
* Til den sene søndagskampe, der spilles kl. 18.00, burde udeholdets fans ikke køre mere end 270 kilometer til hjemmeholdets stadion.
* Til en mandagskamp, der spilles kl. 19.00, burde udeholdets fans ikke køre mere end 195 kilometer til hjemmeholdets stadion.
Helt konkret vil det for os i Aalborg betyde, at vi kun burde møde følgende hold de angivne dage:
Fredagskampe | Sene søndagskampe | Mandagskampe | ||
18.00 | 20.15 | 18.00 | 19.00 | |
AaB | Randers FC, Viborg FF | Alle hold i Jylland og på Fyn | Alle hold i Jylland og på Fyn | Alle hold i Jylland, pånær Esbjerg fB og SønderjyskE |
Ved at anvende ovenstående parametre, når der planlægges kampe i fremtiden, ville man kunne gøre det nemmere for udeholdets tilskuere at nå til kampene. Ved at gøre det nemmere for udeholdets fans at nå til kampen vil man samtidig sikre tilskueropbakning til dansk klubfodbold.
Vores håb er at klubberne og ikke mindst TV-stationerne hører vores bøn, så vi i fremtiden kan eliminere de tilskuerfjendtlige kampe.
For det kan simpelthen ikke passe at fans er nødsaget til at tage fri fra arbejdet alene fordi en TV-station har bestemt at deres lokale fodboldhold skal spille i den modsatte ende af landet, på en hverdag.
Ses der på antallet af tilskuerfjendtlige kampe, så er der mere end to tilskuerfjendtlige kampe per runde i denne sæson, hvilket er en stigning i forhold til sidste sæson. Vi er nødt til at gøre det nemmere at støtte sit hold på udebane hvis dansk fodbold skal overleve i fremtiden.
Så kære klubber og TV-stationer; vi er nødt til at stå sammen om at finde løsninger der sikrer tilskueropbakningen til dansk klubfodbold. Vi har her givet jer et løsningforslag. Nu er det op til jer at gøre brug af det.
Dette var oprindelig et indlæg til AaB Support Clubs medlemsblad Supporteren. Som medlem af AaB Support Club er én af de mange fordele at du fire gange om året modtager medlemsbladet med spændende og relevante artikler.
Comments are closed.